Endüstriyel İklimlendirme

Endüstriyel İklimlendirme

Endüstriyel İklimlendirme

Endüstriyel İklimlendirme Çözümleri;Endüstriyel tesislerde çalışan bireylerin rahatlıklarının ve üretkenliklerinin arttırılması açısından yeni ortamlar yaratılmalıdır. Yaratılan bu ortamlara çözüm getirmek amacıyla tesislere iklimlendirme sistemleri kurulur. Endüstriyel iklimlendirme çözümleri kullanıldığı tesisin yerine ve amacına bağlı olarak enerji tüketimini yüksek oranlarda teşkil edebilir. Ancak iklimlendirme çözümlerinde verime ulaşabilmek amacıyla farklı yöntemler uygulanırsa bu enerji üretiminden % 50 oranında tasarruf sağlanabilir. Endüstriyel tesislerde hava kalitesi, nem ve ses oranı en önemli faktörlerdendir. Ürün kalitesine direkt etki edecek bu faktörlerin ortama uygun değerlerde tutulmasını üretimdeki kalitenin artmasına sebep olacaktır. Bu nedenle endüstriyel iklimlendirme çözümleri tesisin yapısı, kullanılan malzemeler, kullanılan ısıtma ve soğutma projeleri ve tesisin ne yoğunlukta çalıştığı dikkate alınır.

Endüstriyel İklimlendirme Çözümlerinde Enerji Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

  1. Binanın doluluk seviyesine göre sıcaklık ayar noktasını belirleme
  2. Binanın reel ihtiyaçlarına göre ısıtma ve soğutma gücünü ayarlama
  3. İç ortamdaki hava kirlilik oranına göre havalandırma akışını uyarlama
  4. Isıtma ve soğutma gücünü tahliye edilen havadan geri kazanma

Bu çözüm önerileri sayesinde akıllı, kendisini kontrol edebilen ve sistem yapısına en uygun çözüm önerisi belirlenerek endüstriyel tesislerde kullanılan iklimlendirme sistemlerinde etkili bir enerji tasarrufu sağlanacaktır.

Endüstriyel İklimlendirme Çözümlerinde Kullanılacak Tasarımlar

Oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, veri merkezleri, kamu kurumları ve diğer endüstriyel tesislerde kullanılacak olan endüstriyel iklimlendirme sistemlerinde asıl amaçlanan enerji verimliliğidir. Bu iklimlendirme sistemlerinde kolay işletilebilir bir sistem tasarımının yapılması gerekmektedir. Sistem tasarımında;

  1. İşlevsellik: Her koşulla uyum sağlayabilecek olan bir sistemin kurulumu.
  2. Enerji Verimliliği: Enerji verim kriterleri dikkate alınarak bir sistemin kurulumu.
  3. Kurum ve İşletme Maliyeti: Kurulumu yapılacak sistemin ilk yatırım maliyeti ve oluşabilecek bakım maliyetlerinin dikkate alınması.
  4. Esneklik: Değişebilecek yerleşim koşullarına uygun bir sistemin kurulumu.
  5. Servis ve Bakım: Endüstriyel iklimlendirme sistemlerinin sürdürülebilir olmasının en önemli faktörlerinden biri de servis ve bakım yöntemleri ile bu yöntemlerin kolaylığıdır.